Project Profiles

Brighton Pavilion

  • Royal Pavillion web image 4
  • Royal Pavillion web image 6
  • Royal Pavillion web image 2
  • Royal Pavillion web image 1
  • Royal Pavillion web image 5
  • Royal Pavillion web image 3
  • IMG_3667 test
< >

Brighton Pavilion

The Project comprised decorations to the two landmark Onion roof domes and significant stone repairs to the high level tall Minarets to the South East elevation. The Royal Pavilion, also known as the Brighton Pavilion, is a Grade I listed former royal residence located in Brighton. Beginning in 1787, the existing brick farmhouse was improved and extended, initially as a temporary seaside retreat for George, Prince of Wales, who became the Prince Regent in 1811.

Following erection of the fully designed scaffolding a comprehensive stone survey was undertaken identifying the extent of the stone repairs required, whilst the careful preparation and re-decoration to the Onion Domes and timber fenestration was carried out.

The stone survey identified the need for repairs ranging from small mortar repairs to replacement of entire sections of stone, using Hartham Park Bath stone to match existing. Quarried at Corsham just outside Bath, this is a fine grained, high quality limestone, chosen for it’s longevity. The identified areas for stone replacement were carefully cut out and templated for carving off site prior to final shaping and fitting insitu. Working with our usual collaborative and pro-active approach Cheesmur were able to accommodate the extended scope of work and programme whilst delivering a high quality finish to the demanding standards set by the Conservation Officer and Client.

Traditional values in a changing world
Responsive website designed & developed by